Sök recept i bloggen

söndag 28 augusti 2011

Enkel plommonmarmelad med ingefära och citron


Precis i slutet av vår trädgård har vi ett litet plommonträd som varje år jag kan minnas har gett oss enorma mängder frukt. I år kommer plommonen av någon anledning ganska tidigt. Det mesta brukar tyvärr ruttna då vi inte har varit så snabba att plocka plommonen. Men i år, då minsann! Ikväll har jag gjort plommonmarmelad, busenkelt och klart på nästan en timme!

För ca 1,5 liter
1 kg plommon
2/3 citron
2 msk vatten
2 msk riven ingefära
7-8 dl socker
kanel

Dela plommonen och ta bort kärnan. Lägg dem i en kastrull tillsammans med citronen skuren i tunna, små bitar, riven ingefära och vatten. Koka på svag värme utan lock i ca 40 minuter. Blanda ner riven plommonmandel, som finns i kärnan. Häll ner sockret och koka på kraftigare värme i ca 15 minuter. Häll marmeladen i burk, pudra på kanel och sätt på locket. Låt svalna innan du lägger in burkarna i kylskåpet.

Ingredienserna samlade.


Redo för första kokomgången.

Så här ser det ut när det har kokat på svag värme i ca 15 minuter av 40.

Den lilla "mandeln" i kärnan kan man med fördel hacka eller riva ner, för smakens skull.

I med socker och koka upp!

Färdigt!