Sök recept i bloggen

tisdag 30 augusti 2011

Grapefrukt

God förmiddag!
Jag ska försöka komma igång med att äta en bra frukost varje morgon, något som jag säkert lovar mig själv varje dag. Grapefrukt är en saftig, helt fantastisk frukt fylld med c-vitamin och innehåller dubbelt så mycket fibrer som banan och äpple. Dessutom innehåller frukten ämnen som hjälper kroppen att bilda nya hudceller, något som motverkar åldrandet. Idag har jag ätit en halv röd grapefrukt med lite soya youghurt och kanel. En riktigt fräsch och uppiggande frukost!





söndag 28 augusti 2011

Enkel plommonmarmelad med ingefära och citron


Precis i slutet av vår trädgård har vi ett litet plommonträd som varje år jag kan minnas har gett oss enorma mängder frukt. I år kommer plommonen av någon anledning ganska tidigt. Det mesta brukar tyvärr ruttna då vi inte har varit så snabba att plocka plommonen. Men i år, då minsann! Ikväll har jag gjort plommonmarmelad, busenkelt och klart på nästan en timme!

För ca 1,5 liter
1 kg plommon
2/3 citron
2 msk vatten
2 msk riven ingefära
7-8 dl socker
kanel

Dela plommonen och ta bort kärnan. Lägg dem i en kastrull tillsammans med citronen skuren i tunna, små bitar, riven ingefära och vatten. Koka på svag värme utan lock i ca 40 minuter. Blanda ner riven plommonmandel, som finns i kärnan. Häll ner sockret och koka på kraftigare värme i ca 15 minuter. Häll marmeladen i burk, pudra på kanel och sätt på locket. Låt svalna innan du lägger in burkarna i kylskåpet.

Ingredienserna samlade.


Redo för första kokomgången.

Så här ser det ut när det har kokat på svag värme i ca 15 minuter av 40.

Den lilla "mandeln" i kärnan kan man med fördel hacka eller riva ner, för smakens skull.

I med socker och koka upp!

Färdigt!

Rabarber- och mangosmulpaj


Vänner, nu ska ni få ett riktigt bra smulpajrecept! Jag har kryddat min smuldeg med kanel, man gör som man vill. Precis som att man har i vilka bär, frukter eller nötter som man vill! Jag vill testa hur mango och rabarber passar och väntar spänt på resultatet!

3 rabarber, skalade och skurna i småbitar
1 mogen mango
1/2 dl socker
1tsk vaniljsocker

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl (eller havregryn)
4 tsk socker
lite kanel - kan självklart uteslutas!
150 gram smör/margarin

Börja med att smöra pajformen. Sen har du i frukten, häll över socker och vaniljsocker. Blanda ingredienserna till smulpajen, men inte så att det blir en fast det utan "smula ihop" allt. Sedan häller du över det över frukten. In i mitten av ugnen på 200'C i 20-30 minuter.

Fina rabarber direkt från trädgården.


Det enklaste sättet att skala en mango är att skala och skära en halva i taget, så kan man hålla i skalet på den andra halvan. Då halkar den inte ur handen lika lätt. När du ska skala och skära andra halvan så håller du ett stadigt tag i kärnan.


Jag brukar inte lägga frukten i kanterna för att jag vill ha en kakkant, men man får göra som man vill.


In i ugnen nu.

Klar, det luktar alldeles underbart. Nu ska den bara svalna lite!

Vänner, jag har goda nyheter. Pajen är jättegod, rabarber och mango gifter sig verkligen!

lördag 27 augusti 2011

Bananglass/sorbet i tre smaker / Banana Split


Hej!
Stora som små gillar väl banana split? Med detta "grundrecept" kan du göra vilken sorts bananglass du vill. Blanda i frukt eller gör en klassisk, smakrik banana split! Det här kan vem som helst slänga ihop på 10 minuter.

Igårkväll såg jag att bananerna vi hade hemma var en aning bruna. Perfekt att ta tillfället i akt att göra en liten superdessert i tre smaker.

Det här använde jag för ca 2 stora portioner alternativt 3-4 portioner:

1/3 färsk banan
3 2/3 frysta bananer
lite vaniljpulver
ca 1 dl frysta bär, till exempel björnbär eller jordgubbar
ca 1 dl björnbär eller andra bär/frukter
(kakao)

Frys in bananerna i ca 1 - 2 timmar. Mixa de frusna bananerna. Dela smeten på tre. I den ena mixar du vaniljpulver, i den andra frusna bär och den tredje ingenting alternativt kakao! Servera glassen med skuren banan, bär och kanske lite strössel eller någon annan valfri topping.

Frusen banan.

Frusen banan.

Dags att mixa!

Sats 1 - vaniljsmak.

Sats 2 - jordgubbssmak.

Vanilj/banan, bara banan och jordgubb/banan.

I botten lägger jag färska jordgubbar och lite kokosflingor.

Sedan la jag på banan/vanilj, skuren färsk banan, jordgubb/banan, bananglassen och toppade med björnbär och lite jordgubbsströssel.

Nyttigt, gott, fräscht, billigt och snabbt!

fredag 26 augusti 2011

Gott kvällsté

Hej!
Liggandes med feber i soffan kan jag ändå inte låta bli att tipsa som det fantastiska té från Orcanig India jag smuttar på. Det är fullproppat med antioxidanter och utan koffein. Dessutom är det helt ekologiskt! Ett perfekt kvällsté med smak av tulsi (basilikaört) och ingefära.


Varma mackor


Dagens lunch bestod av tre sorters varma mackor. Det går snabbt, är supergott och kan bli en bra lunch om man väljer pålägg med omtanke. Jag har använt tre små skivor levain för att jag tycker att det är ett perfekt bröd att göra varma mackor med, kanterna bli alltid krispiga och brödet degar inte ihop sig. Man kan så klart använda vilket bröd som helst! Jag har haft på en skiva Kvibille Cheddar 32% på varje bröd. Grädda i ugnen på ca 150'C tills de är i din smak.

1
smör
cheddar
skivad tomat
vitlökssalami

2
grön pesto
cheddar
skivad tomat
vitlökssalami

3
smör
cheddar
soltorkade tomater
chorizosalami





torsdag 25 augusti 2011

Marinerade kycklinglår/klubbor


Hej vänner!

Kycklingklubborna har legat i denna marinad i ca 2 timmar och är nu redo att tillagas i ugnen. Först har jag hällt över lite olivolja och strött över sesamfrön och flingsalt. Värm ugnen till ca 225'C och ta tiden på ca 40 minuter. Servera med en sallad och ris med ingefära och kokos.




Min marinad


Hejsan!
Denna goda marinad har jag använt till kyckling. Det går förstås att ha i vad som helst!

En halv, färsk chili
Ca 5 cm ingefära
Fyra stora vitlöksklyftor
Ljus sirap
Olivolja
Flingsalt

Skiva vitlöken tunt. Både riv och ha i tunt skivad ingefära. Hacka chilin fint. Ha i sirap, olivolja och salt. Blanda och marinera kycklingen i ca 2 timmar.




Grundrecept bröd/Bröd utan jäst



Hejsan!
Det är så fantastiskt underbart att kunna baka bröd utan jäst, jag är helt såld! Efter förra inlägget, bröd i stekpanna, vill jag baka bröd varje dag känns det som. I detta recept är jäst ersatt med bikarbonat vilket gör att degen inte behöver jäsa. Så smidigt!

För två limpor har jag använt
8 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 tsk bikarbonat
1 tsk salt
9 dl filmjölk
1 dl brödsirap


Sedan har jag smaksatt brödet med
grovhackade valnötter
lite rårörda lingon


Blanda alla torra ingredienserna ordentligt, sedan har du i filmjölk och sirap. Degen ska vara kladdig, det är bara bra. Nu kan du ha i din smaksättning! Garnera brödet med flingsalt, solrosfrön, sesamfrön eller något annat gott. In i ugnen på 175'C i ca 50-60 minuter.