Sök recept i bloggen

lördag 25 februari 2012

Fasta - Tips

Soyamjölk, bönor och mycket shirosås i allt! Det finns mycket färdig veganmat att köpa, jag tycker att det är lite tråkigt. Men ibland så måste man, jag har handlat quornfärs och basilikapuckar. Men, det var inte det. Jag måste tipsa om två goda, snabba saker!

Soygurt med müsli, bär och banan!

Tartex på knäckebröd med skivad tomat, avocado, örtsalt och böngroddar är jättegott och ett bra mellis!

onsdag 22 februari 2012

Bön- och grönsakslasagne


Detta är så mumsigt!!

Du behöver:
2 auberginer
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 liten påse färsk babyspenat
1/2 pkt blandade bönor(färska)
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1/2 tärning grönsaksbuljong
1 pkt matlagningssoja
lasagneplattor (utan ägg)
olivolja
valfria kryddor, jag har använt stark paprikakrydda, svart peppar och koriander

Börja med att skiva auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på hushållspapper och salta. Hacka lök och vitlök. Fräs i olivolja tills de har fått en lätt gul ton. I med tomatpuré, krossade tomater, bönor, buljongtärning och kryddor. Låt det puttra i ca 5 minuter. Varva aubergine, tomatsås, spenat och lasagneplattor (ha även tomatsås överst) i din form. Häll över matlagningssoja. In i mitten av ugnen i ca 30 minuter på 225'C. Smaklig måltid!




Recept - Kristen fasta

Då var det dags för årets fasta!

För min del handlar det snarare om att avstå från vissa saker än att inte äta alls. Och kanske få in nya nyttiga saker, till exempel regelbunden träning och en nyttigare kost. Under 40 dagar ska jag i den grad det går avstå från animalisk mat - dvs kött, fisk, skaldjur, fågel och mjölkprodukter. Det blir i princip vegansk kost! Jag ska försöka bidra med så många recept som möjligt.

När man avstår från en del saker ser jag det som att man utmanar sin disciplin och behärskning. Man ska inte ta allt för givet utan istället lära sig att uppskatta de små sakerna i livet. Hoppas att ni gillar recepten!

Detta har jag bunkrat upp min start med:
Broccoli
Aubergine
Champinjoner
Bönor och linser av olika sorter
Krossade tomater
Spenat
Vitlök
Frukt
Avokado
Knäckebröd
Sojamjölk
Sojayoghurt
Matlagningssoja
Tartex (grönsakspaté)
En stor sats Shirosås

tisdag 7 februari 2012

Klassiska semlor


Snart är det fettisdagen! Varför inte bjuda på världens godaste semlor, eller överraska någon på allahjärtans dag?

För ca 20 stora semlor, eller flera mindre, behöver du:

50 gram jäst
175 gram smör
5 dl mjölk
2 dl socker
2-3 tsk stött kardemumma (mängd är en smaksak)
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl special, gärna fullkorn

Fyllning
200-300 gram mandelmassa (mängd är en smaksak)
8-9 dl vispgrädde
(3 msk socker)

Till verket!
Smält smöret i en kastrull och ha i mjölken. När det är 37'C så blandar du det med jäst som du har smulat i en bunke, ha även i kardemumman. Rör runt tills jästen har löst sig. Ha i mjöl lite i taget, ha inte i för mycket - då finns en risk att bullarna blir torra. Ner med socker och salt, knåda ihop till en fin deg. Fortsätt knåda i ca 10-15 min. Nu låter du degen jäsa täckt i minst 30 minuter, den ska bli dubbelt så stor.

Dela degen i mindre bitar, ca 80 gram för stora bullar och 40 gram för små. Rulla varje bit till en liten boll och låt dem jäsa täckt på en plåt med bakplåtspapper. Om du gör både stora och små, tänk på att inte blanda storlekar på samma plåt. Jäs till dubbel storlek i ca 50-60 minuter.

Grädda bullarna i ca 7-10 minuter på 225'C i nedre delen av ugnen. Låt dem sedan svalna på ett galler under en bakduk. När de har svalnat helt skär du av ett lock på varje bulle och gröper ut den. Det är lättast med en gaffel. Blanda smulorna med mandelmassan och ett par matskedar grädde. Rör ihop till en smidig smet. Klicka sedan i en sked av smeten i varje bulle, spritsa på tjockt vispad grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.


Väg degen.

Nygräddade bullar.

Gröp ur.


Blanda bullsmulorna med mandelmassa och lite vispgrädde.



Om du vill ha färgad grädde tar du i lite karamellfärg när du vispar grädden.